Hyppää sisältöön

Tule kuulemaan jalojen lehtipuiden merkityksestä metsien monimuotoisuudelle

Julkaisuajankohta 7.10.2024 13.57
Uutinen
Metsälehmuksen vesoja ja maalahopuu.
Metsälehmuksen vesoja ja maalahopuu. © Riikka Otsamo

Talousmetsien jalopuut METSO-hanke järjestää neljä virtuaalista aamukahvitilaisuutta metsiemme jaloista lehtipuista sekä pähkinäpensaasta ja tervalepästä 29.10.–19.11. Luennoimassa on Luonnonvarakeskuksen huippuasiantuntija Juha Siitonen.

Tilaisuuksissa kerrotaan näiden lajien merkityksestä metsien monimuotoisuudelle sekä keinoista, joilla voimme edistää jalojen lehtipuiden ja niiden seuralaislajien menestymistä. Jalot lehtipuut menestyvät parhaiten lehdoissa ja niillä on suuri merkitys lehtolajiston kannalta, sillä ne toimivat isäntänä sadoille niihin erikoistuneille seuralaislajeille.

Tammi, vaahtera, saarni, metsälehmus sekä kynä- ja vuorijalava ovat metsiemme jaloja lehtipuita. Ne ovat suosittuja puita niin puistoissa kuin pihoissakin, mutta niitä tavataan monin paikoin myös Etelä-Suomen rehevissä metsissä. Merkittävimmät luontaiset jalopuumetsiköt on suojeltu. Tavallisimmin luontaisesti talousmetsiin leviäviä ovat tammi ja vaahtera.

Jalopuita voidaan suosia talousmetsien luonnonhoidossa säästämällä niitä hakkuissa. Jalopuiden istuttaminen talousmetsiin tulee todennäköisesti lisääntymään ilmaston lämmetessä. Moni metsänomistaja on kiinnostunut etenkin tammen viljelystä. Puulajivalikoiman monipuolistaminen sekä varautuminen muuttuvaan ilmastoon ja sen tuomiin riskeihin on nyt ajankohtaista.

Aamukahvitilaisuuksien asiantuntijana toimii Luonnonvarakeskuksen huippuasiantuntija Juha Siitonen. Hän on Puiden asukkaat -kirjan toinen kirjoittaja.

Tapahtumat, aiheet ja linkit ilmoittautumiseen

29.10. klo 8.30–9.15 Tammi
5.11. klo 8.30–9.15. Vaahtera ja saarni
12.11. klo 8.30–9.15 Metsälehmus ja kynä- ja vuorijalava
19.11. klo 8.30–9.15 Pähkinäpensas ja tervaleppä

Sekametsässä kasvava tammi.

Luontainen tammi sekametsässä. © Riikka Otsamo