Ahtisaarille käynti kunnostetulla lähteellä on pyhä hetki

Karjalohjalla sijaitsee presidentti Martti Ahtisaaren ja Eeva Ahtisaaren kesämökki sekä sen viereisellä metsäalueella heidän omistamansa kunnostettu lähde. Lähdettä ympäröi tuore lehto ja pähkinäpensasalue. Lähde ja sen ympäristö on osa erityisen tärkeää elinympäristöä ja se on siten metsälain 10 § suojaama arvokas elinympäristö.

Martti Ahtisaari ja pitkospuut © Martti Ahtisaari

Eeva Ahtisaari kuvailee mökinostoa vuodelta 1978, jossa lähteellä oli jo oma merkityksensä:
- Kaunis rantatontti Lohjanjärven rannalla viehätti: mökki korkean rinteen päällä ja sauna rannassa.  Sähköt ja vesijohto olivat valmiina. Raikas vesi tuli omalla paineella kirkkaasta luonnonlähteestä. Lähde sijaitsi naapurin metsätontilla, mutta meillä ja naapurillamme oli oikeus vedensaantiin lähteestä.

Savossa syntynyt ja kasvanut Eeva Ahtisaari viehättyi pähkinäpensaslehdon tunnelmasta, hänestä pähkinäpensaiden vihreys oli kuin konsanaan tuulahdus Etelä-Euroopasta.

Ahtisaaret saivat talousveden lähteestä aina vuoteen 2005, jolloin he rakensivat porakaivon omalle tontille.  Syynä oli veden saannin ehtyminen. Siihen asti Ahtisaarien lähdevesi oli luonnollisesti ollut maailman parasta juomavettä.

Nobelin rauhanpalkinto saattoi avittaa naapuria tonttikaupoissa

Vuonna 2009 metsätontin omistaja suostui vihdoin myymään Ahtisaarien tonttiin rajoittuvan kahden hehtaarin palstan, jolla myös lähde sijaitsi. 
- Ehkäpä Martin vuonna 2008 saama rauhan Nobel vaikutti ja naapurin sydän heltyi tontin myynnille, arvelee Eeva Ahtisaari.

Kaupan yhteydessä he ottivat yhteyttä Suomen metsäkeskuksen Häme-Uusimaan alueyksikköön lähteen suojelemiseksi. Metsänhoitaja Jukka Matilainen neuvoi Ahtisaaria. Ahtisaarien aktiivisuuden seurauksena lähdettä alettiin kunnostaa, tavoitteena saada lähde luonnontilaan purkamalla rakenteet, perkaamalla hakkuutähteet ja nostamalla veden pintaa.

Samassa yhteydessä laadittiin mökkiympäristön puuston hoitosuunnitelma.  Rantatontilla kasvaa myös tammipuita, vaahteroita, muutama raita, tervaleppiä, haapoja, kuusia, mäntyjä, katajia ja ennen kaikkea koivuja.  Länsi-Uusimaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kaija Lestelin auttoi Ahtisaaria puuston hoitosuunnitelman toteuttamisessa.

- Lähteen kunnostus hoidettiin ammattitaidolla, betoniset kaivonrenkaat ja muut vuosien saatossa tehdyt tilapäisjärjestelyt siivottiin pois.  Metsänhoitaja Mikko Ylinen valvoi luonnonhoitohankkeena tehdyn lähteen kunnostuksen. 
- Meille ei aiheutunut siitä kustannuksia, kertoo rouva Ahtisaari.

Lähteen suojelussa on pariskunnan mukaan parasta se, että pähkinäpensaiden katveessa sijaitseva luonnontilainen lähde on hyvin kaunis.

- Käynti lähteellä on kuin pyhä toimitus, kertoo rouva Ahtisaari.

- Lähteestä lähtee lasku-uoma pitkin tonttimme reunaa alas järveen. Kesäiltoina saunan terassilla puron solina on sielua hyväilevää musiikkia, iloitsee Eeva Ahtisaari.