Liekokorvessa luontoarvot ja elinkeino lyövät kättä

Jämsän Längelmäellä juhlatalo Maivian Pitojen lähellä sijaitseva Liekokorpi on kaunis ja vanha metsäalue, jonka alueen omistavat maaseutuyrittäjät halusivat säästää tulevia sukupolvia varten. Noin 21 hehtaarin suuruinen Liekokorpi liittyi METSO-ohjelmaan vuonna 2015. Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajamailla sijaitsevan metsäalueen hyvinvointipolku rauhoittaa mieltä ja ruumista.

Nauriskuopat ovat muisto kaskiviljelyn ajoilta. © Kuva: Jukka Ruutiainen, Pirkanmaan metsäkeskus

 

– METSO-ohjelman kautta Liekokorpi tuli tunnetuksi, ja nyt muutkin ovat löytäneet sen. Myös lehdistö on osoittanut kiinnostusta paikkaa kohtaan. Omassa markkinoinnissamme – lähinnä kotisivuilla ja Facebookissa – tuomme METSO-aluettamme näkyvästi esille, yrittäjä Liisa Naapi kertoo tyytyväisenä.

Liekokorven pidemmän polun pituus on 1,8 kilometriä. Polun varrelta löytyy seitsemän pysähtymispaikkaa, joilla kerrotaan metsäluonnosta ja Liekokorven erityispiirteistä. Reitin varrella tapaa useita metsätyyppejä niille tyypillisine kasvistoineen ja eläimistöineen. Metsässä asustaa muun muassa erityisen runsas hippiäispopulaatio. Esi-isien kädenjälki näkyy vanhojen nauriskuoppien kautta.

– Olemme suunnitelleet, että alamme toteuttaa järjestettyjä kiertokävelyjä luontopolulla ja sen jälkeen olisi brunssitarjoilua kodalla. Kyllä tämä laajentaa Maivian Pitojen tarjontaa, Naapi jatkaa.

Liekokorven luontopolun verkkaista tunnelmaa. © Kuva: Jukka Ruutiainen, Pirkanmaan metsäkeskus

 

Mikä on kierrellessä, kun alueella virtaavan puron varrella kulkija törmää ainakin hiirenportaaseen, mesiangervoon, rentukkaan, metsäkortteeseen, korpikaislaan ja lehtovirmajuureen. Rinteiltä löytyvät kaatuneet lahopuut, jotka kuhisevat pienelämää. Niiden varassa elää 4000–5000 eliölajia Suomen noin 20 000 metsälajista! Välillä korpimetsän siimeksestä saattaa pilkistää viljapeltokin.   

Liekokorpi on hyvä esimerkki siitä, miten elinkeino ja luontoarvot voivat lyödä toistensa kättä. Yksityisille maille Keski-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä perustetusta suojelualueesta hyötyvät kaikki: luonto monimuotoisuutena, yrittäjät kasvavana tulovirtana ja matkailijat rauhoittavana luontokohteena. Tuhannet kävijät ovat jo löytäneet alueen.

Ennen joulua Liekokorvessa julistetaan metsän eläimille joulurauha. Tilaisuuden järjestävät yhdessä Längelmäen maa- ja kotitalousnaiset ja Längelmäen metsästysseura. Vuoden 2016 joulurauhan julistamisajankohdaksi on sovittu 13.12. klo 18.

Teksti: Santtu Lytsy, Keski-Suomen ELY-keskus

Kulkija Liekokorven kodalla. © Kuva: Jukka Ruutiainen, Pirkanmaan metsäkeskus