Kuntivaaran rajavyöhykereitti

Metsäistä maisemaa, puuston alta pilkottaa lunta. Kaukana näkyvät Venäjän puolela olevien tuntureiden laet.

Kuntivaaralta avautuu maisema Venäjän puolelle. © Laila Hökkä

Kuntivaaran rajavyöhykereitti on pääosiltaan Kuusamon kaupungin ylläpitämä reitti, joka on edestakaisin käveltynä noin 3,5 km pitkä. METSO-ohjelmaan kuuluva ja Suomen metsäkeskuksen vetämä Kuusamon Luontohelmet -hanke teki vuonna 2019 reitille kohdekuvauksia luontomatkailuyrittäjän toiveesta. Reitin varrella voi tutustua luonnon monimuotoisuuteen, luonnonhoitoon ja metsätalouteen Kuusamossa.

Reitin helmet ovat vanha kuusimetsä Natura 2000-ohjelman alueella, upeat maisemat Venäjälle, avosuo lampineen ja puronvarren saniaislehto. Reitti on helppokulkuinen, parkkipaikalta pääsee polkua pitkin ylös vaaralle ja suon kohdalla on pitkospuut. Vaelluskengillä pärjää hyvin.

Alkumatka reitistä kulkee kolmen yksityisen metsänomistajan maalla, jossa on varttunutta taimikkoa. Polun varrella on luonnontilainen lampi avosuolla. Talousmetsästä reitti jatkuu Natura 2000 -alueen vanhaan kuusimetsään ja vaaran huipulle näköalapaikalle, jossa on kota, tulisija, näköalatorni ja puucee. Kota on avoin kaikille, siellä voi tehdä tulet, puita löytyy liiteristä.

Harmaa kelopuista rakennettu keittokota, jonka edessä matala männynkäkkärä.

Kuntivaaran kota on kaikille avoin. © Laila Hökkä

Polku on Kuusamon kaupungin ylläpitämä ja kulku on vapaata kaikille. Parkkipaikalta lähtien kolme ensimmäistä tilaa ovat yksityisten omistuksessa. Natura 2000 -alue on valtion omistuksessa ja sitä hallinnoi Metsähallitus Luontopalvelut. Reitin kohteet eivät ole METSO-ohjelmassa suojeltuja.

Lähde yksin tai ryhmässä tutustumaan Kuusamon luontohelmiin Kuntivaaran reitillä. Katso alla olevasta reittikuvauksesta mitä kaikkea voit nähdä reitillä. Monipuolinen reitti sopii hyvin pieneen luontoretkeen esimerkiksi lasten tai nuorten kanssa.

Lisätietoa

Opastaulu korkealla vaaran laella.

Opastaulu nimeää Kuntivaaralta näkyvät tunturit, vaarat ja järvet. © Laila Hökkä