METSO-ohjelma on vapaaehtoista metsien monimuotoisuuden suojelua ja turvaamista – Lue tuoreimmasta vuosikatsauksesta miten METSO edistyy
Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kokoama METSO-ohjelman tilannekatsaus kertoo, miten METSO etenee kohti tavoitteitaan.
METSO-ohjelman 96 000 hehtaarin suojelutavoitteesta oli vuoden 2023 loppuun mennessä saavutettu 97 prosenttia eli yli 93 000 hehtaaria. Toinen keskeinen tavoite on tehdä ympäristötukisopimuksia ja luonnonhoitotöitä 82 000 hehtaarin alalla. Viime vuonna tätä tavoitetta toteutettiin yhteensä 5 400 hehtaarilla, mikä on selvästi edellisiä vuosia enemmän. Tavoitteesta on saavutettu 79 prosenttia eli noin 65 000 hehtaaria. Nykyinen METSO-ohjelmakausi päättyy vuoden 2025 loppuun. Uuden ohjelmakauden valmistelu on käynnistynyt ja vuoden 2026 alusta ohjelma saa uudet metsäluonnon monimuotoisuutta turvaavat tavoitteet.
Metsähallituksen Luontopalvelut ja Metsähallitus Metsätalous Oy toteuttivat vuonna 2023 METSO-ohjelmaa muun muassa tekemällä ennallistamista ja luonnonhoitoa luonnonsuojelualueilla ja valtion monikäyttömetsissä.
Paljon uutta tietoa kallioelinympäristöjen huomioimiseksi metsätaloudessa
Vuonna 2023 METSO-ohjelmassa oli käynnissä kolme valtakunnallista luonnonhoidon kehittämishanketta ja yksi yhteistoimintaverkosto. MetZo III -hankkeessa jatkettiin monimuotoisuuteen liittyvien paikkatietoaineistojen ja Zonation-ohjelmiston käytön kehittämistä. Luonnonvarakeskuksen METSO-hankkeissa jatkettiin vuonna 2023 METSO-ohjelmaa tukevaa tutkimusta sekä ohjelman seurantatehtäviä.
Metsätalouden toimintatavat ovat ratkaisevassa asemassa kallioiden luontotyyppien ja niiden lajiston turvaamisessa. METSO-ohjelman luonnonhoidon kehittämishanke HardRock on tuottanut avoimen paikkatiedon kalliojyrkänteistä, jonka sijaintitieto on maastokarttoja tarkempaa. Hanke on myös julkaissut oppaan kalliometsien metsänkäsittelystä, Tutustu kallioluontoon -verkkosivuston, järjestänyt koulutuksia sekä tuottanut oppilaitoksille opetusmateriaalia kalliometsien tunnistamisesta ja huomioimisesta metsätaloudessa.
Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen METSO-ohjelmassa jatkuu
Metsänomistajat voivat edelleen tarjota arvokkaita luontokohteita suojeluun. Osallistuminen on vapaaehtoista ja suojelusta maksetaan korvaus. Tänä vuonna rahoitusta on käytettävissä aiempia vuosia enemmän Metsäkeskuksen myöntämiin määräaikaisiin kymmenvuotisiin ympäristötukisopimuksiin, jotka ovat osa metka-tukijärjestelmää. Metsien pysyvä suojelu puolestaan painottuu eteläisimpiin ELY-keskuksiin, mutta merkittäviä kohteita suojellaan edelleen myös muilla alueilla. METSO-ohjelmassa toteutetaan myös luonnonhoitoa.
Suojelusta tai luonnonhoidosta kiinnostunut metsänomistaja voi olla yhteydessä ELY-keskukseen, Suomen metsäkeskukseen tai ottaa yhteyttä metsäalan toimijoihin, jotka auttavat suojeluvaihtoehdon valinnassa sekä avustavat maanomistajia ympäristötuen haussa.
Linkki METSO-tilannekatsaukseen 2023
- Lisätietoa metsien suojelusta ja luonnonhoidosta METSO-ohjelmassa
- Lisätietoa METSO-ohjelman hankkeista
- Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön tiedote METSO-ohjelman tuloksista vuonna 2023: Vapaaehtoinen metsien suojelu metsänomistajien suosiossa – METSO-ohjelman ympäristötukisopimuksissa ja luonnonhoitotöissä ennätyslukemat
Lisätietoja
Terhi Koskela
tutkija
Luonnonvarakeskus
p. 0295 325 146
[email protected]
Susanna Anttila
tutkija
Suomen ympäristökeskus
p. 0295 251 067
[email protected]
Kaisu Aapala
vanhempi tutkija
Suomen ympäristökeskus
p. 0295 251 052
[email protected]
Hanna Muttilainen
tutkija
Luonnonvarakeskus
p. 0295 322 161
[email protected]
© Kimmo Syrjänen