Hyppää sisältöön

Lehtojen hoidosta työohjekortti ja opetusvideoita

Julkaisuajankohta 14.5.2024 13.45
Uutinen

Lehtojen hoidosta talousmetsissä on laadittu uusi selkeä työohjekortti metsäammattilaisten ja metsänomistajien käyttöön. Lisäksi on tehty opetusvideoita, joista saa vinkkejä mm. jalopuulehtojen hoitoon.

Työohjekortti ja opetusvideot ovat syntyneet Suomen metsäkeskuksen Lehtohelmet- ja Luotu-hankkeiden yhteistyön tuloksena. Hankkeet saavat rahoituksen maa- ja metsätalousministeriöstä ja ympäristöministeriöstä.

-    Työohjekorttiin on koottu tiiviiseen muotoon talousmetsälehtojen hoidon keskeisimpiä periaatteita. Kortin avulla pääsee hoitotoimissa hyvään alkuun, mutta luonnon kanssa toimiessa on hyvä muistaa, että mitään sapluunaratkaisuja ei ole, vaan jokaisen kohteen tärkeimmät erityispiirteet on tutkittava ennen hoitotoimien aloittamista, korostaa työohjekortin kirjoittaja, luonnonhoidon asiantuntija Jukka Ruutiainen Suomen metsäkeskuksesta.

Lehtojenhoitovideoilla käydään läpi tärkeimpiä lehtometsän monimuotoisuuden tunnusmerkkejä, raivataan metsurin kanssa kuusia lehmuslehdosta ja poltetaan kuusen havuja talkooporukalla. 360-kuvista avautuu syksyinen lehtometsä kokonaisuudessaan.

Talousmetsälehdon hoito-ohjeita -työohjekortti löytyy Lehtohelmet -hankkeen materiaaleista (metsakeskus.fi)

Lehtojenhoidon opetusvideot löytyvät Luotu-hankkeen YouTube kanavalta

360-kuvia syksyisestä lehdosta ja ohjeistusta lehtojen hoitoon:

Luotu-hankkeen verkkosivut: Luotu – Luonnonhoidon tulevaisuuden tekijät | Metsäkeskus (metsakeskus.fi)

Lisätietoja

Jukka Ruutiainen
projektipäällikkö
Lehtokeskusalueiden luontohelmet -hanke
Suomen metsäkeskus

Kuvaaja kamera kädessä kuvaa suojavarusteisiin pukeutunutta metsuria, joka on kaatanut raivaussahalla useita muutaman metrin mittaisia kuusia.

Työtehoseuran Mikko Veistola kuvaa Valkeakosken kaupungin metsuria Jere Toivolaa hoitamassa lehmuslehtoa. © Jukka Ruutiainen