Hyppää sisältöön

Metsäalan toimijat auttavat jatkossa metsänomistajia ympäristötukihakemusten valmistelussa

Julkaisuajankohta 16.2.2024 9.43
Uutinen
Haapoja
© Kimmo Syrjänen

Muutosneuvottelujen seurauksena Metsäkeskus luopuu ympäristötukihakemusten valmistelutyöstä sekä metsänomistajien henkilökohtaisesta neuvonnasta. Metsänomistajat voivat ottaa yhteyttä metsäalan organisaatioihin ja alan yrittäjiin ympäristötuen haussa.

Suomen metsäkeskuksen uutinen 16.2.2024

Metsäkeskus on perehdyttänyt metsäalan toimijoita ympäristötukihakemusten valmistelutyöhön jo useamman vuoden ajan. Moni metsäammattilainen ja yritys tarjoaakin jo metsänomistajille tätä palvelua.

– Metsänomistajan kannattaa olla aktiivinen, ottaa yhteyttä sopivaan toimijaan ja hakea tukea arvokkaiden luontokohteiden vapaaehtoiseen suojeluun. Viime vuonna ympäristötuessa saavutettiin ennätystulos ja varoja on runsaasti käytössä myös vuonna 2024, kannustaa luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskuksesta.

Ympäristötuen ja muidenkin uusien metsätalouden metka-tukien haku avautuu 1.3.2024. Tukia haetaan Metsäkeskuksesta.

Metsään.fi-palvelu ja luettelo toimijoista apuna

Metsänomistaja voi käynnistää suojelumahdollisuuden selvityksen monin eri tavoin. Yhteyttä voi ottaa tuttuun metsäammattilaiseen tai etsiä ympäristötukihakemuksen valmistelutyötä tekevää toimijaa Metsäkeskuksen verkkosivuilla olevasta luettelosta. Tarvittaessa muun muassa Metsäkeskuksen asiakastuki ja luonnonhoidon asiantuntijat auttavat metsänomistajaa löytämään palvelua tarjoavan toimijan.

Uudistunut Metsään.fi-palvelu avautuu maaliskuun alussa. Palvelusta metsänomistaja voi tarkastella tiedossa olevia luontokohteita, jotka voivat olla ympäristötukeen sopivia. Metsään.fi-palvelussa metsänomistaja voi tehdä myös yhteydenottopyynnön haluamalleen toimijalle, joka voi auttaa ympäristötuen haussa. Samalla voi tehdä muitakin yhteydenottopyyntöjä esimerkiksi taimikonhoitotyölle.

Metsänomistajille tietoa kirjeitse

Ympäristötukisopimukset tehdään kymmenen vuoden määräajaksi ja sopimuksia erääntyy vuosittain. Vuonna 2024 erääntyy noin 700 metsänomistajan ympäristötukisopimukset yli 4 000 hehtaarin alalta. Lisäksi on joukko metsänomistajia, jotka ovat laittaneet ympäristötuen haun selvitykseen Metsäkeskuksen kanssa. 

Nämä metsänomistajat saavat maaliskuussa tiedotekirjeen Metsäkeskuksesta. Kirjeessä kerrotaan uuden sopimuskauden mahdollisuuksista sekä eri toimenpiteistä, kuinka voi edetä jatkossa hakemusvalmistelussa toimijoiden ja palvelua tarjoavien yritysten kanssa.

Metsäalan toimijoille lisätietoa ympäristötukihakemusten valmistelusta sekä koulutuksista