Hyppää sisältöön

Hentokiurunkannusta autettiin Kinahmilla

Julkaisuajankohta 22.9.2020 9.00
Uutinen

Viiden hehtaarin lehtojen hoidot toteutettiin luonnonhoitohankkeena Pohjois-Savossa Nilsiän Kinahmilla. Lehtipuuvaltaisista lehdoista poistettiin hentokiurunkannusta haittaavaa kuusta ja samalla autettiin muunkin lehtokasvillisuuden elinvoimaisuutta alueella.

Tahkolta Kinahmin lehtoihin -hanke oli METSOn yhteistoimintaverkosto-hanke, joka toimi vuosina 2009–2012. Hanketta veti metsän- ja luonnonhoidon neuvoja Timo Toivanen Suomen metsäkeskuksesta. Elinympäristön suojelua edistettiin hankkeessa markkinoimalla lehtokohteiden maanomistajille METSOn ympäristötukia ja pysyvää suojelua. Maanomistajille esiteltiin tehtäväksi myös lehtojen hoitotöitä, mutta ne eivät silloin lähteneet liikkeelle.

Kinahmi on yksi Pohjois-Savon lehtokeskuksen ydinalueista. Vaateliaitten lehtokasvien lisäksi alueella kasvaa erikoisuutena hentokiurukannusta. Kinahmin alueen metsiä on aikaisemmin kattavasti laidunnettu, mutta pikkuhiljaa lehtipuuvaltaiset hakamaat ovat alkaneet kuusettua ja hentokiurunkannukselle soveliaat avoimet kasvupaikat vähentyä.

Viime vuonna yhden maanomistajan mailla hoitotyöt lähtivät liikkeelle. Viiden hehtaarin lehtojen hoidot saatiin mukaan Timo Toivasen suunnittelemaan luonnonhoitohankkeeseen. Ja viimein tämän vuoden elokuussa luonnonhoitohankkeen toteuttajaksi valittu toimija toteutti suunnitellut hoitotyöt. Lehtipuuvaltaisista lehdoista poistettiin hentokiurunkannusta haittaavaa kuusta ja samalla autettiin muunkin lehtokasvillisuuden elinvoimaisuutta alueella.

Tulevat vuodet näyttävät auttoivatko hoitotyöt hentokiurunkannusta. Ainakin usko on kova, sillä hankealueeseen rajoittuvalta suojelualueelta kiurunkannus on levinnyt lehtoihin, mistä avoimempaa lehtipuuvaltaista lehtoa vain löytyy.

Teksti:

Jarmo Laitinen
luonnonhoidon asiantuntija
Suomen metsäkeskus