© Kimmo Syrjänen
Svämskogar vid älvdalar och andra vattendrag med naturlig översvämningsrytm samt lövsumpskogar vid stränder med vattenhushållning i naturliknande tillstånd och med olika träslag är värdefulla för den biologiska mångfalden. Lövsumpskogar förekommer förutom vid sjöar, åar och havsstränder också vid kanten av torvmarker och vattendrag. I svämskogar är vattnets effekter periodvisa och det syns ofta ett tunt skikt av slam vid roten av trädstammarna. I lövsumpskogar finns det däremot vanligen permanenta våta områden och höga tuvor under träden. Många lövsumpskogar och svämskogar är naturligt små till arealen.
Trädbeståndet i lövsumpskogar och svämskogar domineras vanligen av lövträd och det förekommer ofta lövträd med skador efter röta. Klibbal och gråal, glasbjörk och hägg är typiska lövträd för svämskogar och svämängar. Även närliggande buskmader och öppna mader kan införlivas som METSO-objekt.
Förekomsten av svämskogar och lövsumpskogar är större vid Östersjöns stränder och vid floder som mynnar ut i Östersjön samt på stränderna vid vattendrag inåt landet, men även på många ställen vid stränderna av små vattendrag och sjöar.