METSO-ohjelman tutkimushankkeissa selvitetään esimerkiksi Suomen uhanalaisten metsälajien määrää. © Kuva: Panu Halme
Tiedätkö, kuinka monta lajia Suomen metsissä elää? Minkälaisissa metsissä lajeja on eniten? Entä miten ne reagoivat erilaisiin metsänkäyttötapoihin?
Tutkimus on tärkeä osa METSO-ohjelmaa. METSOn tutkimus- ja kehityshankkeet tuottavat tietoa muun muassa edellä esitettyihin kysymyksiin. Lisäksi hankkeissa selvitetään metsänomistajien ja ohjelman toteuttajien näkemyksiä monimuotoisuuden turvaamisen keinovalikoiman toimivuudesta.
Luonnonhoidon kehittämishankkeet
Luonnonhoidon kehittämishankkeet tuottavat monipuolista tietoa METSO-ohjelman seurantaan ja arviointiin. Samalla kehitetään uusia luonnonhoidon toimintatapoja ja edistetään yhteistyötä.
Yhteistoimintaverkostot
Tiedätkö, että metsänomistajat ja metsäammattilaiset voivat osallistua METSO-hankkeisiin esimerkiksi yhteistoimintaverkostoissa? Verkostoissa pilotoidaan uusia metsäluonnon turvaamistapoja paikallistasolla.
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamissa METSOn toteutusta tukevissa tutkimus- ja kehityshankkeissa on vuosittain rahoitusta yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa.
- Tuoreita tuloksia METSO-hankkeista löydät metsonpolun ajankohtaista-sivulta.